Tuesday, 26 January 2010

Kayuhan Bkt. Beruntung-Bkt.Tagar-Sg.Buaya-Prima

Pada 17 January yang lalu, group PRCC telah memasuki semula lalauan minggu lalu iaitu trek Bukit Beruntung-Bukit Tagar. Tujuan kayuhan pada kali ini adalah untuk mencari laluan baru dari Bukit Tagar ke Prima Beruntung melalui kawasan berbukit & ladang kelapa sawit.


Ladang Kelapa Sawit MK Land


 Bukit Tagar-Sebelahan PLUS Highway

Kayuhan yang landai dengan trek yang berdebu serta berpasir. Di sini terdapat banyak kolam-kolam ikan terutama ikan keli serta talapia. Udara disekeliling kawasan kolam nie….sungguh tak menyeronokkan lansung. Bau yang busuk seperti kolam tadahan kumbahan membuatkan tekak kami mual & loya. Disebabkan pencarian trek tanpa menggunkan alat GPS, maka penggunaan alat “GPS Indon” amat diperlukan. Kami bertanya kepada pekerja-pekerja indon di sini bagi mengetahui jalan yang harus dilalui.Kayuhan selama sejam sejauah 20km, telah menyebabkan kami sesat sehingga sampai ke persimpangan Sungai Buaya & Batang Berjuntai. Kami telah mengambil keputusan untuk melalui kawasan Sungai Buaya untuk perjalan pulang.
Setelah melalui laluan single trek akhirnya kami pun sampai di laluan Sungai Buaya yang pernah kami lalui sebelum nie. Laluan di sini terbuka dengan panas mentari serta berbukit. Up hill @ climbing memang sungguh memenatkan. Kami berehat setelah penat berkayuh. Jarak laluan ketika ini sejauh 35km. Semasa berhenti rehat, kami telah terserempak dengan group KLMBH (Kuala Lumpur Mountain Bike Hash) yang sedang “recce trail” untuk kayuhan HASH Sungai Buaya pada bulan Februari nanti. Setelah selesai sesi berkenalan, Mr.Huang (HYH) serta rakan-rakan berminat untuk mencari laluan antara Sungai Buaya ke Prima Beruntung. Kami bersetuju untuk menunjukkan laluan tersebut kerana kebetulan kami juga akan melalui laluan tersebut untuk balik ke Prima Beruntung.


Single trek pokok getah diantara Sungai Buaya ke Prima Beruntung amat menguja serta berkanopi. Laluan seterusnya, trek ladang getah 3 tingkat, kayuhan mendaki yang panjang. Di puncak bukit getah, group KLMBH telah mempelawa kami untuk bersama-sama mencari trek yang baru pada kayuhan minggu hadapan. Setelah bertukar-tukar nombor hand phone kami pun berpecah untuk balik manakala group KLMBH meneruskan pencarian trek seterusnya. Keadaan cuaca yang panas terik dan juga jarak kayuhan kami yang hampir menjejah 50km telah menyebabkan kami membuat keputusan untuk pulang menuju Guard Post Prima Beruntung.
Kayuhan kali ini panjang dengan cuaca yang panas terik amat memberikan kepuasan kepada kami semua. Aktiviti minggu depan adalah untuk mencari trek HASH bersama group KLMBH.

No comments:

Post a Comment